Studeren naast je baan

Studeren naast je baan

Steeds meer mensen besluiten om op een gegeven moment weer terug te gaan naar school en nog eens extra te studeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dit eerst niet wilde en nu wel of misschien heb je een loopbaan gekozen die je nu helemaal niet meer ziet zitten. Er komen veel dingen kijken bij het studeren naast het hebben van een baan, zoals bijvoorbeeld de haalbaarheid, maar er zijn gelukkig ook genoeg tips te vinden.

Studeren naast je baan

Is studeren naast je werk haalbaar?

Hoewel het pittig kan zijn om te studeren naast je baan, is dit toch wel degelijk haalbaar. Een van de belangrijkste dingen hierin is hoe jij je tijd indeelt. Als je alles op het laatste moment doet en niet efficiënt werkt, zal je het niet halen. Maar als je juist dingen direct aanpakt en je dag op de juiste manier indeelt, moet dit goed te doen zijn. Het is ook een goed idee om je werk bij je keuze te betrekken. Vroeg of laat komen ze er toch achter dus het is het beste om dit gewoon eerlijk aan te geven bij je werkgever. Soms is het zelfs mogelijk om te studeren onder werktijd. Dit heet het studieverlof. Praat er daarom vooral over met je werkgever en kijk wat een goede oplossing zou zijn.

Duale baan

Als je graag wilt studeren, maar je hebt ondertussen ook genoeg geld nodig is een duale baan misschien een goede oplossing. Je hebt echter wel een relevante baan nodig voor de opleiding. Het idee hierachter is dat je jouw werk en studie goed kunt combineren. Alles wat je leert, zal je namelijk meteen gebruiken op je werkplek. Op deze manier verdien je genoeg geld om van rond te komen en kan je ook nog eens optimaal studeren.

Verdere tips

Zoals gezegd kan het pittig zijn om een studie te combineren met een baan. Daarom hebben we hier een aantal tips om een rijtje gezet om je alvast verder te helpen.

Maak een goede planning: de tijd gaat sneller dan je denkt dus maak daarom een goede planning en houd je daar ook aan. Leg hierbij ook je telefoon weg en vermijd alle afleidingen, zodat jij optimaal kunt leren tijdens je studietijd.

Stel doelen: iedereen heeft wel eens dat de motivatie om te studeren wegzakt, maar probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Probeer daarom concrete doelen voor jezelf te stellen die je makkelijk kunt behalen, waardoor je ook een goed gevoel zal blijven houden aan het studeren.

Zoek naar financiële oplossingen: studeren kan natuurlijk veel geld kosten en niet iedereen heeft dit om zomaar te besteden. Het is daarom een goed idee om te zoeken naar oplossingen. Er zijn namelijk gevallen waarin een werkgever meebetaalt aan een opleiding. Of zoek bijvoorbeeld eens uit of je aanspraak kunt maken op een subsidieregeling. Dit alles kan je al snel veel geld besparen.