Ballast wordt veel gebruikt!

ballast

Jij ziet rijd langs een bouwterrein en je ziet een hijskraan staan. Iedereen is wel bekend met wat een hijskraan is. Als je gaat kijken hoe een hijskraan iets zwaars gaat tillen dan ziet dat er best wel gek uit. De hijskraan valt namelijk niet om en dat heeft met een handig trucje te maken. De hijskraan maakt namelijk gebruik van een ballast. Nu vraag jij je misschien af wat dat is en dat is ook niet zo gek. Een last komt namelijk in allerlei verschillende varianten voor en wie weet maak jij thuis wel gebruik hiervan. Het concept van een last is eigenlijk helemaal niet zo lastig. Het is simpelweg een contragewicht. HIerdoor kan de hijskraan iets zwaars tillen zonder dat het gaat omvallen. Bij bruggen werd het vroeger ook gebruikt om de brug op te hijsen. De last zorgde hier dan voor. 

ballast

Beton

Als je gaat kijken naar verschillende soorten lasten dan kom je er een hele hoop tegen. Een van die lasten is beton. De reden dat dit veel wordt gebruikt heeft met verschillende dingen te maken. Zo is het erg goedkoop om een betonblok te maken. Mocht je er dan veel van nodig hebben dan kun jij er zo een paar produceren. Daarnaast kun je beton ook makkelijk vormen in alles wat jij maar wilt hebben. Mocht je daarom betonblokken nodig hebben voor een hijskraan dan heb jij redelijk snel een goede ballast. Daarom is het erg populair.

Lood

Ook lood wordt veel gebruikt als last en dat goed. Lood is een metaal en bijna iedereen kent het wel. De reden waarom lood goed als last is heeft te maken met de samenstelling van lood. Wanneer jij de dichtheid van lood gaat vergelijken met dat van andere metalen dan gaat het jou opvallen dat deze veel hoger ligt dan bij ijzer of koper. Doordat de dichtheid hoger is, is het ook makkelijker om met kleine stukken lood een hoog gewicht te bereiken. Dat maakt het een populair ballast dat veel wordt gebruikt. Natuurlijk is lood niet goedkoop, want het blijft een metaal, maar het wordt veel gebruikt tijdens het vissen.

Water

Wat zouden wij toch zonder water moeten. We gebruiken het om te drinken en te wassen. Ook tijdens het koken wordt er veel gebruik gemaakt van water. Dit zijn alleen niet de enige redenen waarom water zo handig is. Het kan namelijk ook worden gebruikt als last. Nu is de kans groot dat er vraagtekens bij je opkomen en dat is ook niet zo gek. Misschien heb jij wel eens grote vaten gezien met een ijzeren kooi er om heen. Deze zijn vaak gevuld met water en worden gekoppeld aan grote tenten die kunnen wegwaaien. Die vaten werken als een ballast